Region Östergötland

”Jag är så stolt över att alla ställde upp och slöt leden”

Porträtt av Helene Eriksson

Helene Eriksson hade ingen chefserfarenhet. Nu har hon suttit i lokal särskild sjukvårdsledning i ett år och styrt pandemiarbetet för hela Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
– Jag har lärt mig otroligt mycket, säger hon.

Helene Eriksson har arbetat över 30 år på akutmottagningen. Nu är hon beredskapssamordnare till vardags och har kvar 15 procent av sin anställning som akutsjuksköterska. Men det senaste året har inte varit mycket av vardag. Långt därifrån. Sedan 12 mars 2020 har hon suttit i lokal särskild sjukvårdsledning för Vrinnevisjukhuset.

– Nu har jag ingått i lokal särskild sjukvårdsledning, som har styrt över hela sjukhuset, och fått lära mig ledarskap på ett helt annat sätt. Allt från politik till fingertoppskänsla och även att gå på intuition, säger Helene.

Hon ser tillbaka på ett år som inleddes med otroligt snabba ryck, utmaningar som ingen stött på tidigare när sjukhuset ställdes om för att möta det stora inflödet av patienter som var smittade eller hade symtom på det nya farliga viruset.

– All information svängde fram och tillbaka hela tiden och vi fick uppfinna hjulet litegrann. Men när jag tittar tillbaka på den här tiden, jösses, vad vi åstadkom mycket på bara några få dagar.

I inledningen av pandemin jobbade alla i staben i stort sett dygnets alla timmar med fokus på att försöka hitta lösningar på bästa möjliga och snabbaste sätt.

– Vi förstod tidigt, när man såg hur pass dåliga de första coronapatienterna som kom till sjukhuset var, att pandemin skulle bli långvarig.

En viktig åtgärd var att dra i bromsen och strukturera arbetet tydligare i
sjukvårdsledningen.

– Det var jättesvårt, men vi var verkligen tvungna att få till något som liknade fasta arbetstider annars skulle vi inte orka. I början jobbade alla även på helgerna, men det gick också åt för att vi skulle få alla förändringar till stånd.

– Jag är så stolt över att alla ställde upp och slöt leden. Det kom många bra
förslag till lokal särskild sjukvårdsledning. En del tog vi till oss och omsatte i praktiken, andra avstod vi ifrån.

Går det att stänga av och vara ledig i en sådan extrem situation?
– För att orka måste man verkligen försöka att vara ledig när chans finns och inte öppna datorn. Efter drygt 30 år på akutmottagningen blir man bra på att "stänga av" och släppa arbetet när man är ledig.

Efter ett år, där sjukhuset i stort sett bara var ur stabsläge ett par månader i början av
hösten, kom den andra vågen av pandemin.

– Nu, efter ett år, orkar inte alla vara lika entusiastiska, det är många som slitit väldigt hårt. Men känslan och sammanhållningen på sjukhuset är fortsatt stark, det är fantastiskt.

Namn: Helene Eriksson
Yrke: Akutsjuksköterska och beredskapssamordnare. Sitter i lokal särskild sjukvårdsledning på Vrinnevisjukhuset.