Senaste om covid-19 och vaccination

Papper som visar olika grafer

Här kan du följa läget i Östergötland vad gäller covid-19 och arbetet med vaccinationen i en nulägesbild som Region Östergötland uppdaterar varje torsdag eftermiddag. Här når du också Region Östergötlands statistik över covid-19-situationen i länet.

Region Östergötlands statistik – covid-19 och vaccination

Region Östergötlands statistik visar antalet bekräftat smittade, antalet inbokade/vaccinerade med dos 1 i olika åldersgrupper (och antalet fullvaccinerade på ackumulerad nivå), antalet vårdade i IVA och slutenvård samt antalet avlidna.Siffrorna uppdateras dagligen cirka klockan 12.45.

Se Region Östergötlands statistik över covid-19 och vaccination

Läget i Östergötland just nu – 22 juli 2021 kl. 14:00

Nu har 77,8 procent av Östergötlands befolkning, som är 18 år eller äldre, fått sin första vaccindos mot covid-19. 49,9 procent är vaccinerade med en andra dos. Samtliga grupper i fas 4 har nu fått erbjudandet om vaccination.

Vaccinationsinsatsen mot covid-19 pågår för fullt i hela Östergötland. Parallellt med att de senast inbjudna invånargrupperna vaccineras pågår fortsatt vaccination med dos 1 och dos 2 av individer i tidigare faser och åldersspann. Samtidigt har de yngre åldersgrupperna inte bokat vaccination i lika hög grad som de andra åldersgrupperna. Just nu finns gott om vaccinationstider på vaccinationscentralerna i länet och Region Östergötland uppmanar invånarna att inte vänta med att vaccinera sig och inte heller väntar med att ta sin andra dos, då det är först efter den andra dosen som individen har ett fullgott skydd.

Smittspridningen av covid-19 i länet ligger på en generellt låg nivå, men kluster av smitta dyker upp främst bland unga som inte är vaccinerade. Onsdagen den 21 juli upptäcktes 9 nya fall av covid-19 i Östergötland och antalet covid-patienter på sjukhus ligger på en stabil nivå. Region Östergötland påminner samtidigt befolkningen att fortsätta följa de allmänna råden och hålla avstånd. På torsdagen vårdades 8 patienter för covid-19 på länets sjukhus, varav 1 på IVA. Sedan pandemin började har 681 personer i Östergötland avlidit i covid-19.

Det är mycket hög belastning på annan akutsjukvård i länet och regionen ber därför östgötarna att vara rädda om sig och försöka undvika olyckor. Regionen befinner sig fortsatt i stabsläge.