Landstinget i Östergötland

Forskning i framkant

Forskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie i samarbete mellan Region Östergötland och den Medicinska fakulteten på Linköpings universitet.

Vi bjuder in alla intresserade att ta del av den spännande forskning som pågår inom det medicinska området inom Linköpings universitetet och Universitetssjukhuset i Linköping. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla, ingen föranmälan krävs.

Kan du inte själv vara på plats så kan du även se föredraget på webben efteråt. Vårt arkiv finns på youtube, tillgängligt för alla - och stäcker sig ända tillbaka till 2009.

Program för hösten 2017

 

Ska det göra ont när man tränar?

Överbelastningsskador som orsakats av tuff träning är ett gissel både för professionella idrottare och motionärer. Men varför drabbas vissa idrottare mer än andra och vad kan man göra för att undvika skador när man tränar? Toomas Timpka, som forskar om friidrottares hälsa vid Athletics Research Center, berättar om hur elitidrottare och motionärer kan undvika skador och sjukdom trots hård fysisk belastning..

  Föreläsare: Toomas Timpka, professor i socialmedicin, LiU och överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping
Tid: torsdag den 21 september, klockan 16.30–17.30
Plats: Hugo Theorell-salen, norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

 

Prata på med hjälp av appar - samtalsstöd vid demens

Personer med demens, deras anhöriga och personal upplever kommunikation som ett av de största problemen. Christina Samuelsson, biträdande professor i logopedi, berättar om Horizon 2020-projektet IN LIFE där möjligheterna med att använda kommunikationsstödjande appar i samtal med personer med demens undersöks. Projektet involverar sex länder och resultaten visar bland annat att apparna hjälper personerna med demens att delta i sociala aktiviteter.

  Föreläsare: Christina Samuelsson, biträdande professor i logopedi, LiU
Tid: torsdag den 26 oktober, klockan 16.30–17.30.
Plats: Hugo Theorell-salen, norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

 

Bråck på stora kroppspulsådern och nya potentiella behandlingsstrategier 

Bråck på stora kroppspulsådern orsakar 1–2 procent av världens dödsfall. Ofta vet man inte om att man har sjukdomen. Det saknas för närvarande markörer för de bråck som riskerar att spricka och det finns ingen läkemedelsbehandling tillgänglig. Screening av befolkningen och preventiv operation har minskat dödligheten men kan mer göras?

Föreläsare: Dick Wågsäter, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, LiU
Tid: torsdag den 23 november, klockan 16.30–17.30.
Plats: Hugo Theorell-salen, Norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

 

 

 

Vad är du intresserad av?

Vi planerar ständigt för nya teman kommande termin. Har du önskemål om något särskilt ämnesområde som du skulle tycka är intressant att lyssna till får du gärna skicka ett tips per e-post till oss.

Kontakt

Bild på Jennie Widborg

Jennie Widborg

Kommunikatör

010-103 70 38

0706-39 96 70

e-post