Region Östergötland

Sakernas internet

Sakernas internet är en översättning från engelskans Internet of Things. Tekniken gör att fysiska föremål kan kommunicera med varandra med hjälp av sensorer, elektronik och internetuppkoppling.

Det kan handla om att en säng skickar en signal till ett system för att tala om var den befinner sig. Det kan vara ett kylskåp som larmar om temperaturen stiger eller ett återvinningskärl som skickar en signal när det börjar bli fullt. I vården finns det många exempel på hur sakernas internet kan användas. Det går till exempel att övervaka patienters tillstånd och hälsa på distans med trådlösa apparater som skickar signaler direkt till vården.

I Region Östergötland pågår olika tester och försök med uppkopplade produkter. Region Östergötland har ett samarbete med Linköpings science park och RISE genom Vinnova-projektet IoT-World, där olika lösningar inom offentlig sektor testas.

Se en film om IoT-World

Här är några exempel på hur sakernas internet används och testas i Region Östergötland:

Positionering av sjukhussängar

På Vrinnevisjukhuset i Norrköping positioneras alla sjukhussängar, ett tiotal rullstolar samt några EKG-apparater så att de alltid går att hitta. Läs mer här>>>

Egenmonitorering

Region Östergötland testar just nu egenmonitorering, där patienten själv mäter olika värden med hjälp av digital teknik. Resultatet överförs digitalt till vårdpersonal som övervakar eventuella förändringar.

Spårning av konst

Region Östergötland har inlett ett arbete för att spåra offentlig konst genom en IoT-lösning, genom någon form av tagg eller sensor på varje konstverk som på så sätt blir enklare att följa och registrera.

Automatiserad materialförsörjning

Under pandemin blev bristen på förbrukningsvaror snabbt ett problem. Sakernas internet kan vara lösningen för att automatisera och effektivisera logistiken och kunna agera snabbare på bristen av material och snabbare hitta tillgängliga vårdplatser. Det är ett stort utvecklingsområde där det pågår många aktiviteter i regionen.

 

Kontakt

Bild på Magnus Stridsman

Magnus Stridsman

Enhetschef Test och innovation

010-103 22 51

e-post