Region Östergötland

Mattias var volontär under pandemin: ”Jag skulle göra om det utan att blinka”

Porträttbild på Mattias Samuelsson (foto)

- Den behållning som jag fått ut av att jobba som volontär kunde jag aldrig ha föreställt mig innan jag började. Särskilt som jag fick arbeta för människor som verkligen behövde hjälp. Det var som att coronapandemins följder blev verkliga för mig.

Så säger Mattias Samuelsson, 45 år, efter att frivilligt ha erbjudit sina tjänster till avdelningen för Test och Innovation (TOI) i inledningen av pandemin.

- Efter att jag deltagit i MakerLinks pandemihack och jobbat med tillverkning av bland annat visir till regionen, tog jag kontakt med Erik Sundvall som arbetar på TOI för att fråga om det fanns något jag kunde göra för dem. Jag har disputerat i materialfysik, men jag kan även koka kaffe om det var där behovet fanns. Något ville jag göra.

Magnus Stridsman, enhetschef på TOI, ordnade en intervjutid.

- Vi behövde snabbt veta vem Mattias är och om han kunde hjälpa oss på något sätt. Det är förstås fantastiskt bra när någon erbjuder sina tjänster som volontär. Särskilt i en sådan situation som vi stod inför. Det visade sig snabbt att Mattias passade perfekt, både personligen och kunskapsmässigt.

Flera uppdrag

När tiderna pusslats ihop för att fungera med Mattias andra uppgifter – han skötte bland annat inköpen åt tre äldre personer som inte själva fick handla under coronatiden – så kunde han börja.

Fem flaskor med ytdesinfektion som står på ett bord (foto)Första uppdraget handlade om handsprit.

- Redan tidigt i pandemin blev det brist på isopropanolbaserade desinfektionsmedel, alltså den sorts sprit som används inom vården, säger Elisabeth Willén, innovationsledare på TOI.

- Istället levererades en etanolbaserad sprit med mycket starkare alkoholhalt, och vårt uppdrag blev att testa hur olika material reagerade med den spriten.

- Jag kunde ingenting om polymerer och lösningsmedel, men som forskare har jag en metodik att ta till för att både lära mig förstå nya saker och att angripa komplexa problem, säger Mattias.

Snabbt togs en process fram för hur testerna skulle gå till. Samtidigt plockades underlag från tidigare gjorda tester fram.

Viktig frågeställning

- Vi hade fått reda på att material som används vid operationer hade släppt färg och att glaset på några blodtrycksmanschetter blivit mjölkigt sedan den nya spriten börjat användas vid rengöring. Förstör vi jättedyr utrustning? Det blev en av frågeställningarna vi hade att hantera, säger Mattias och fortsätter;

- Vi jobbade upp en arbetsmetodik och tog de mest akuta frågorna först. Det var mycket att göra, inte minst med alla rapporter som skulle skrivas.

Som utbildad materialfysiker kunde uppdraget knappast ha passat Mattias bättre.

- Utan honom hade vi varit tvungna att göra testerna i enklare former och det hade tagit längre tid, säger Elisabeth Willén. Det här är hans spetskompetens, det var verkligen en lyckoträff och Mattias blev nästan oumbärlig i arbetet.

Mycket goda vitsord

Mattias jobbade i närmare fyra månader och hann vara med och avsluta testerna. Kort senare fick han anställning på Saab inom material och process och lämnade TOI med intyg på sitt arbete och mycket goda vitsord.

Det var första gången Test och Innovation tog emot en volontär på det här sättet, men säkert inte sista.

- Nu när vi har erfarenhet av att det fungerar bra så kan vi absolut göra det igen. Det gäller dock att se över anställningsskydd och vad som gäller arbetsmiljömässigt för volontärer, den biten blev nästan bortprioriterad under brinnande pandemin, säger Magnus Stridsman.

- Och vi måste säkerställa att kompetensen passar in så att vi kan erbjuda relevanta uppgifter förstås.

Volontären själv då? Ja, han tvekar inte.

- Jag skulle göra om det sju dagar i veckan, utan att blinka, säger han.

- Det viktigaste för mig var att få jobba med människor som i sin tur jobbar för människor som har det svårt. Det känns bra att jag kunde bidra, inte bara med muskelkraft utan också att min spetskompetens kom till användning. Jag har fått nyttiga perspektiv. Folk dör i den här pandemin, allt vi kan göra är att jobba på och hoppas att det ska hjälpa.