Region Östergötland

Snabba lösningar under pandemin

Snabba beslutsvägar, kreativa lösningar och hårt arbete. Coronautbrottet ställde höga krav på Region Östergötlands innovationsförmåga. En extrem situation som i efterhand har gett både energi och inspiration.

-- Vi hittade lösningar som i många fall sjösattes redan dagen efter, säger innovationsledaren Eva Eriksson på Region Östergötlands enhet Test och Innovation.

När coronautbrottet startade i Östergötland uppstod ganska snabbt en brist på visir och munskydd. Test och Innovation fick i mitten av mars uppdraget att hitta lösningar till alternativ skyddsutrustning. Inplastor i Motala, ett företag i plastbranschen som Region Östergötland samarbetar med sedan tidigare, kopplades in och redan i slutet av samma vecka fanns färdiga visir levererade.

Lösningen var enkel och smidig. En justerbar snodd att sätta runt huvudet, en bred skumgummibit mot pannan och ett välvt plastark, som själva visiret. Visiren testades av bland annat brännskadeavdelningen på US, neurointensiven och akutmottagningen.  Därefter började tillverkningen i stor skala.  I dag är visiren förfinade ytterligare och Inplastor har valt att CE-märka dem.

– Vi beställde först 4 000 stycken, sedan 20 000. Inplastor behövde få tillgång till mer plast och lyckades faktiskt till slut få ett bolag i Tyskland att leverera, trots att både Tysklands och Sveriges gränser var stängda, säger Eva Eriksson.

När bristen på visir var avhjälpt kom nya bud. Kärlen för farligt avfall var slut, desinficerande sprit, positioneringskuddar, munskydd – listan blev lång. I många fall handlade det inte enbart om att hitta alternativa leverantörer, utan att uppfinna nya lösningar.

- När dropp-påsarna som ska innehålla sterilt vatten tog slut, testade vi en anordning för att i stället hänga upp flaskorna som vattnet levereras i, säger Eva Eriksson.

På intensivvårdsavdelningen såg man att covid-19-patienter med andningsproblem med fördel kunde behandlas i bukläge, liggandes på positioneringskuddar. Kuddarna används ganska sällan i vården till vardags och i den nya situationen sinade lagret fort.

– Vi fick tips om Specialplast i Stockholm och kontaktade dem. De var med på noterna från start, inget krångel, bara superproffsigt, säger Eva Eriksson.

Företaget ställde om sin produktion, tillverkade kuddarna efter mall och började leverera set med huvud-, torax- och höftkudde till Vrinnevisjukhuset och US. I stort sett alla nya företag som Test och Innovation kontaktat under coronakrisen har snabbt ställt om och producerat det vården har efterfrågat.

– Beslutsvägarna har varit korta under pandemin. Vi har hittat problemlösningar som i många fall har sjösatts redan dagen efter. Mitt i den här konstiga situationen så gav det faktiskt energi och inspiration, säger Eva Eriksson.

 

Kontakt

Bild på Magnus Stridsman

Magnus Stridsman

Enhetschef Test och innovation

010-103 22 51

e-post