Region Östergötland

Pontus latexskydd ökar livskvaliteten

Pontus Petterssons diabetes ledde till att han fick sår på fötterna. Sår som inte fick bli blöta förstås, vilket ställde till det i duschen. "Jag retade mig på att det inte fanns några bra skydd", säger han.

Pontus gick till apoteket men hittade inget annat än påsar och tejp och det fungerade inte.

- Vattnet sipprade in och det kunde ha slutat med att jag blev tvungen att lägga om såren varje dag, säger han.

Enda sättet var att hitta en egen lösning, både för sig själv men också för att hjälpa andra i samma situation. Pontus tog kontakt med en kompis som arbetar på lasarettet i Motala och fick låna en latexhandske.

- Jag trasslade på den på foten och det funkade. Den höll tätt. Det såg lite roligt ut med fem fingrar som stack ut men jag fick i alla fall klart för mig att latex var materialet jag skulle använda. Nu krävdes bara en bättre design.

Pontus tillverkade ett platt verktyg i aluminiumplåt som en form att göra fotskyddet i och tog sedan hjälp av ett företag i Ängelholm som arbetar med naturgummi.

- Skyddet är trattformat och kan justeras så att det inte sitter för hårt. Diabetiker har ofta dålig blodcirkulation och jag vill inte gärna att skyddet ska klämma åt så att det blir ännu sämre cirkulation.

Skyddet blev så lyckat att mottagningsenheten på lasarettet i Motala använder det till sina patienter. Längre än så har inte Pontus kommit i sin marknadsföring än. Han får hjälp av Test och Innovations innovationsledare Eva Eriksson att komma med på mässor och liknande, och planen är att öka produktionen när fler fått upp ögonen för skyddet.

Han har dessutom utökat sortimentet med skydd för knän, armar och picc-line. Och skydden hjälper förstås inte bara diabetiker, utan vem som helst som har ett sår som måste hållas torrt.

- Det är lätt att dra på skyddet och när det väl är på plats kan man både bada och duscha, säger Pontus. Det ökar livskvaliteten för oss som har upplevt en begränsning i tillvaron tidigare

Kontakt

Bild på Magnus Stridsman

Magnus Stridsman

Enhetschef Test och innovation

010-103 22 51

e-post