Landstinget i Östergötland

Ny MR-kamera invigd på Vrinnevisjukhuset

Bilden visar en mrkamera

[2017-02-02]

Nu blir det bättre bilder och snabbare undersökningar. På onsdagen invigde röntgenkliniken i Norrköping sin nya MR-kamera 3 tesla. ”En väldigt fin satsning”, säger verksamhetschefen Håkan Gustafsson.

Runt ett 50-tal personer samlades för att inviga den nya kameran på Vrinnevisjukhuset i onsdags. Håkan Gustafsson, verksamhetschef för röntgenkliniken i Norrköping, förklarar investeringens betydelse:

– Det är en väldigt fin satsning och det blir jättefina bilder. Den nya kameran innebär att vi får mer signal, som vi sedan kan välja vad vi gör med. Oftast används den för att få bättre upplösning i bilderna så att de blir mer detaljrika, eller så går det att göra snabbare undersökningar.

Dubbel styrka

En likadan MR-kamera 3 T finns på Universitetssjukhuset i Linköping, dit ViN tidigare har fått skicka patienter vid behov. Det finns ytterligare en magnetkamera på ViN, men endast med fältstyrkan 1,5 T.
Förutom att hålet som patienten ska in i är större, 70 centimeter jämfört med 60, har den nya kameran flera fördelar. Den är till exempel bättre för att utreda epilepsi och ger större säkerhet vid tumörutredning i lilla bäckenet, vid till exempel rektal- eller gynekologisk cancer. Också möjligheterna till bättre hand-, fot- och prostataundersökningar ökar.

Kostnaden för den nya kameran inklusive installationen är 15,3 miljoner kronor.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85