Forskning & innovation

Bilden visar en forskare

Dags att söka forskningsmedel

Här finns information om forskningsmedel som kan sökas. Sista ansökningsdatum 1 oktober 2017.

Läs mer 

Bildlänk till SCAPIS, unik hjärt- och lungstudie

SCAPIS: unik hjärt- och lungstudie

Just nu pågår en världsunik forskningsstudie i Sverige. Sex universitetssjukhus undersöker 30 000 svenskar för att samla...

Läs mer 

Bilden visar en laptop med stetoskop på

Studiedeltagare sökes till forskningsstudie

Genom att delta i en forskningsstudie bidrar du till nya medicinska upptäckter som kan hjälpa...

Läs mer 

 • Effektivare utbildningar i triage behövs

  Att prioritera patienter rätt är av stor betydelse både på en skadeplats och på en akutmottagning. Maria Lampis doktorsavhandling från Katastrofmedicinskt Centrum utvärderar effekten av triagesystem och förmågan hos läkare, prehospital personal och räddningstjänst att sortera och prioritera många svårt skadade före och efter olika triageutbildningar.

  18 september 2017


 • Träning och smärta i fokus på Forskning i framkant

  Ska det göra ont när man tränar? Det är frågan som Toomas Timpka, professor i socialmedicin vid Institutionen för medicin och hälsa, ställer och resonerar kring under höstens första "Forskning i framkant" 21 september.

  13 september 2017


 • Landets största röntgenkonferens till Linköping

  I år är det Linköpings tur att arrangera röntgenveckan - Sveriges största konferens inom radiologi. ”Vi ser verkligen fram emot en inspirerande vecka”, säger Mathias Axelsson, verksamhetschef för röntgenkliniken.

  11 september 2017


 • IBS-tarm reagerar annorlunda på bakterier

  Tarmslemhinnan från personer med tarmsjukdomen IBS är mer genomsläpplig för bakterier än frisk tarm, enligt en ny studie ledd av forskare vid Linköpings universitet. Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology, är den första som gjorts på IBS med levande bakterier.

  7 september 2017


 • Stort pris till Markus Heilig

  Psykiatriprofessor Markus Heilig har tagit emot Nordic Drugs Stora Pris 2017 vid Svensk förening för Beroendemedicins årliga möte.

  6 september 2017